Euroflorist utvecklar sin förmåga till strategisk styrning av centrala tjänster till handlarna

Euroflorist är är europas största nätverk av florister, med verksamhet i 11 länder. De olika marknaderna har sina unika behov och förväntningarna förändras ständigt. Det ställer komplexa krav på de tjänster som bolaget erbjuder marknadsbolagen och de lokala handlarna. För att skapa strategisk, hållbar och innovativ styrning av dessa tjänster har Euroflorist skapat en grupp med nio personer med rollen Solution Owner. Deras roll är att – inom sitt tjänsteområden – förstå kraven, förväntningarna, förändringsriktningen och de lokala variationerna. Tillsammans ska de dessutom se helheten, satsa långsiktigt och skapa synergier mellan sina områden.

Johan Liedholm, portföljchef på Euroflorist.

För att utveckla gruppen och deras gemensamma och individuella förmåga har Euroflorist tagit hjälp av en coach och mentor samt metoden ChangeLab.

Vi valde att ta hjälp av Vadim på Sense/Make för att han kombinerar två viktiga egenskaper. För det första har han teoretisk kunskap och ett track record av att skapa framgång för produktägare, portföljchefer och tjänsteägare. För det andra inser han att varje ny situation är unik och att vi tillsammans måste skapa de lösningar som fungerar för oss!

säger Johan Liedholm, portföljchef på Euroflorist.

De flesta av de tjänster som bolaget erbjuder de lokala marknaderna och de enskilda handlarna är tekniska system. De ökade förväntningarna på digitalisering har inneburit att helt nya krav ställs på tekniken. Den ska utvecklas snabbare och vara mer marknadsanpassad. Här har Euroflorist en utmaning. Johan Liedholm, förklarar:

Gruppen har en komplex uppgift. De ska förstå förväntningarna från all marknader, hänga med i teknikutvecklingen, se överlappen mellan sina områden och sedan driva utvecklingen framåt i en gemensam strategisk riktning. Det finns oändligt med perspektiv att ta hänsyn till. Vadim från Sense/Make hjälper oss navigera bland perspektiven och bygga upp gemensamma insikter.

Euroflorist valde ett upplägg med en konsult på halvtid från Sense/Make. Vadim Feldman coachar individer och faciliterar gruppens gemensamma aktiviteter samt bistår med erfarenhet och konkreta verktyg för att lösa särskilt komplexa problem som upptäcks längs vägen. Till sin hjälp har gruppen och Vadim metoden ChangeLab 2.0 som hjälper dem systematisera experimenterandet och ackumulera lärande i form av insikter från utförda experiment. Vill du ha en coach och mentor från Sense/Make för att utveckla en grupp och hjälpa dem lära genom systematiserat experimenterande? Kontakta oss idag!




Anders Wengelin

Maker of change and advisor to senior managers. Co-creator of ChangeLab, CEO, partner and management consultant at Sense/Make. Writes about strategy, change and agility in complexity.

Föregående
Föregående

Improving decision-making by understanding cognitive biases

Nästa
Nästa

Sydsvenskans lundaredaktion experimenterar med innovation i vardagen